Navigácia

  • Odborný výcvik študijného odboru kozmetik

    Žiačky II.A triedy študijného  odboru kozmetik si v rámci odborného výcviku mali za úlohu pripraviť jeden domáci peeling a jednu domácu masku. Na odborný výcvik si priniesli ingrediencie a všetko potrebné, čo k tomu patrí. Zaujímavé to bolo v tom, že každý peeling a každá maska mali iné zloženie, iný účinok a boli prispôsobené k typu pleti. Žiačkam sa to veľmi páčilo a zistili, že aj s domácimi produktami sa dá vymyslieť všeličo. 

  • Študijný odbor operátor drevárskej a nábytkárskej výroby

    Súkromná stredná odborná škola služieb pripravuje žiakov do praxe v moderne vybavených dielňach odborného výcviku, ktoré sú otvorené pre širokú verejnosť. O kvalite našej výučby a o tom, akých máme šikovných žiakov a majstrov odborného výcviku, sa môže presvedčiť každý návštevou a využitím služieb študijného odboru operátor drevárskej a nábytkárskej výroby. Žiaci pracujú pod dohľadom skúsených pedagógov Pavla Mojdisa a Petra Gutta, ktorí im poskytujú kvalitné základy pre ich vzdelávanie. Uvedená prevádzka sa nachádza v budove SSOŠS na Priemyselnej ulici. 
  • Spoznávanie písomných prameňov

    Každoročne sa žiaci prvých ročníkov  SSOŠS Bardejov zúčastňujú odbornej prednášky na hodine dejepisu v Štátnom archíve v Bardejove. Cieľom je spoznať spracovávanie a uchovávanie písomných prameňov a dôležitosť ich archivácie. Žiaci I.A študijných odborov grafik tlačových médií, kozmetik a operátor drevárskej a nábytkárskej výroby mali možnosť oboznámiť sa s dejinami archívnictva v Bardejove, nahliadnuť do tajov písomných prameňov, rozlíšiť typy písma, pečatí a rozdiely medzi listinami písanými na pergamene alebo papieri pod odborným dohľadom archivárky Mgr. Margaréty Minčákovej.

     

                                                                                                                          Mgr. Silvia Čobejová

  • Kozmetický salón SSOŠS a jeho služby verejnosti

    Kozmetický salón ponúka tieto služby:

    • Formovanie obočia
    • Farbenie obočia a mihalníc
    • Odfarbovanie chĺpkov
    • Depilácia tváre, rúk, podpazušia a nôh
    • Masáž tváre a dekoltu
    • Kompletné ošetrenie pleti
    • USG vyhladzovanie vrások
    • Diamantová mikrodermabrazia
    • Denné a večerné líčenie
    • Lepenie trsov
    • Ošetrenia pleti s prístrojmi- bioptron lampa, ozonizér
  • Tráviaca sústava, ktorá sa dá jesť

    Vytvoriť si vlastnú didaktickú pomôcku predstavuje efektívnejší spôsob nadobúdania poznatkov, ale aj zručností v predmete zdravoveda. Žiaci II.C s pomocou vyučujúcej Mgr. Anabely Felegiovej vytvorili model tráviacej sústavy, ktorá sa dá aj zjesť. Použitým materiálom boli napríklad arašidy ako hrubé črevo, jahodové želé cukríky ako žalúdok, či cestoviny penne ako pažerák. Pomôcka bude využívaná v rámci budúcich hodín pre všetky triedy, ktoré sa takto naučia lepšej predstavivosti a zhmotňovania pojmov skrývajúcich sa vo vnútri nášho tela. 

  • Textilné techniky pod rukami našich babičiek

    Dňa 5.10.2023 sme s našimi žiačkami SSOŠ služieb Bardejov študijného odboru styling a marketing  navštívili predajnú výstavu v Poľsko – slovenskom dome, aby sme tak bližšie spoznali textilné techniky – háčkovanie a ručné šitie. Bola to výstava veľmi malá, ale o to bohatšia na krásne výrobky s neoceniteľnými hodnotami,  ktoré vyšli spod rúk našich babičiek z Hospicu Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi. Výstava sa nám páčila, zanechala v nás niekoľko zážitkov a množstvo inšpirácií. Už teraz sa tešíme na hodiny odevnej tvorby, kde si tieto textilné techniky určite vyskúšame aj my 😊

     

    Text a foto: Ing. Katarína Paňková

  • Sweetcup Prešov 2023

    Aj tento rok sme boli podporiť a povzbudiť  súťažiacich  žiakov odborných škôl a hotelových akadémií v rôznych súťažných kategóriách  čašník, barista, cukrár, kuchár a obchodný pracovník, ktorá sa konala  na  Súkromnej obchodnej akadémii  ESO EUROŠKOLA Prešov.  Bolo ako vždy čo obdivovať a nabrať inšpirácie a motiváciu na súťaže, ktorých sa budeme zúčastňovať. Veľmi nám prospela konfrontácia  aj s majstrami odbornej výchovy a učiteľmi odborných predmetov o nových trendoch v gastronómii.  Naši žiaci učebného odboru hostinský s úžasom sledovali výkon súťažiacich rovesníkov a predpokladám, že to bolo pre nich odborne aj motivačne prospešné.

  • Hodina slovenčiny v knižnici

       Knižnica je miestom, kde sa uchovávajú a spracúvajú knihy. Práve preto žiaci I.A študijných odborov kozmetik, grafik tlačových médií a operátor drevárskej a nábytkárskej výroby  SSOŠS Bardejov strávili hodinu slovenského jazyka a literatúry v Okresnej knižnici D. Gutgesela v Bardejove, kde sa o tejto téme mohli najviac naučiť. Prešli si všetky oddelenia knižnice, zistili, ako pracovať v online katalógu, ako funguje výpožičný systém a aj to, že knižnica poskytuje nielen veľa informácií, ale aj oddychu a zábavy.

     

                                                                                   Mgr. Silvia  Čobejová

  • Školenie učebného odboru kaderník

    Dňa 2.10.2023 sa na Súkromnej strednej odbornej škole služieb konalo školenie v učebnom odbore kaderník. Školenia sa zúčastnili žiaci 1., 2. a 3. ročníka učebného odboru kaderník, ktorí sa oboznámili s novými technikami. Tieto techniky im predviedla lektorka Mgr. Katarína Horečná, ktorá k nám pricestovala až z Liptovského Mikuláša. Počas školenia pani lektorka predviedla žiakom techniky melírovania, farbenia, strihania a konečnej úpravy vlasov. Odovzdala im aj cenné rady zo svojej odbornej praxe. Žiakov prednáška zaujala a veľmi sa im páčila. Odchádzali z nej spokojní a obohatení o nové skúsenosti, ktoré môžu vo svojej praxi využiť. 

     

    text a foto: Bc. Beáta Šaryová

  • Sny, ktoré sa plnia

       Študenti II.A a II.B Súkromnej strednej odbornej školy služieb v Bardejove mali možnosť zúčastniť sa autorskej besedy so slovenskou spisovateľkou Andreou Rimovou v Okresnej knižnici D. Gutgesela v Bardejove. V rámci projektu Literárna čitáreň autorka prezentovala svoju knižnú tvorbu a nezvyčajné krsty svojich kníh, svoj vzťah ku knihám a lásku k jazyku, no v prvom rade študentom zdôrazňovala, že treba ísť za svojimi snami, aj keď tŕnistou cestou, pretože sny sa nakoniec plnia.

                                                                                                                         Mgr. Silvia Čobejová

        

  • Prevádzky odborného výcviku

    Súkromná stredná odborná škola služieb pripravuje žiakov do praxe v moderne vybavených prevádzkach a dielňach odborného výcviku, ktoré sú otvorené pre širokú verejnosť. O kvalite našej výučby a o tom, akých máme šikovných žiakov a majstrov odborného výcviku, sa môže presvedčiť každý návštevou a využitím služieb kaderníckeho a kozmetického salóna, manikúry a pedikúry, studenej kuchyne a kateringu žiakov učebného odboru hostinský či využitím služieb na voľnočasové aktivity žiakov študijného odboru animátor voľného času. Žiaci pracujú pod dohľadom skúsených pedagógov, ktorí im poskytujú kvalitné základy pre ich vzdelávanie. Uvedené prevádzky sa nachádzajú v budove SSOŠS na Hviezdoslavovej ulici. 

  • Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

    9.9. si svet pripomenul Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

    „Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu bude dôležitým pripomenutím si poučenia z holokaustu - bolo to výnimočné zlo, ktoré sa už v budúcnosti nesmie opakovať a neslobodno naň zabudnúť."                                                                                                                                       (Kofi Annan)

    "Spomienka nemôže skončiť, aj budúce generácie musí nabádať k ostražitosti," týmito slovami vyhlásil v roku 1996 spolkový prezident Roman Herzog 27. január za celonemecký Deň spomienky na obete. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k 27. januáru 1945, keď Červená armáda oslobodila koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau - najväčší koncentračný a vyhladzovací tábor, ktorý  nacisti postavili pri poľskom meste Osvienčim.
    Poslanci Národnej rady SR schválili 31. októbra 2001 návrh zákona, ktorý určil nový pamätný Deň obetí holokaustu a rasového násilia, a to  9. september. V tento deň preto, lebo 9. septembra 1941 začal vo vojnovom Slovenskom štáte platiť Židovský kódex, vládne nariadenie o právnom postavení Židov, ktoré obsahovalo množstvo protižidovských predpisov.

    Aj my, žiaci SSOŠS Bardejov,  sme si pripomenuli tento deň na hodinách PKK. Pripravili sme edukačný panel s touto tematikou, spolužiaci si pripravili prezentácie, poniektorí s fotografiami, ktoré si priniesli z osobnej návštevy Osvienčima. Rozprávali sme si  príbehy tých, ktorí prežili toto ponižovanie ľudskej dôstojnosti. Iní si pripravili pojmové mapy s prehľadom koncentračných táborov, ktoré vybudovali nacisti v Európe počas 2. svetovej vojny. P. učiteľka nám predstavila  niekoľko zaujímavých titulov kníh a filmov s pravdivými príbehmi ľudí, ktorí toto neľudské zaobchádzanie s človekom prežili.

    Bola to zaujímavá hodina, ale aj veľmi smutná, ťažko pochopiť, že človek môže ubližovať človeku. Pre náš všetkých nech je to akési memento, aby sme my ľudia nepripustili  zopakovanie nacistického besnenia, aby sme nezabúdali na hodnoty ľudskosti,.

                                                                                                                          Viktória Paligová (I.PR)

  • ŠTUDENTSKÉ VOLBY DO NR SR 2023

    Dňa 25.09.2023 sa študenti SSOŠS Bardejov zapojili do študentských volieb 2023 do NR SR, ktoré organizuje už od roku 1916 tím aktívnych študentiek a študentov z celého Slovenska ako samostatná organizačná zložka s právnou subjektivitou, s podporou Rady mládeže Bratislavského kraja.

    Študenti mali  možnosť zoznámiť sa so základnými demokratickými princípmi  fungovania demokratickej spoločnosti a zvýšiť si informovanosť  a povedomie o fungovaní volebných systémov v  Slovenskej republike. Vyskúšať si akt volieb, zasadanie vo volebnej komisii, samotnú organizáciu volieb.

    Študentské voľby sú simuláciou skutočných volieb, prebiehali tak, ako tie reálne. Bola pripravená volebná miestnosť, v ktorej voličov čakala volebná komisia. Žiaci prišli k volebnej komisii, preukázali sa preukazom totožnosti, dostali hlasovací lístok, následne vyplnili hlasovací lístok vo vyhradenej časti miestnosti za paravánom a potom ho vhodili do urny. Samozrejme, všetci zúčastnení študenti boli  poučení o tom, ako hlasovať, ako správne vyplniť hlasovací lístok. Po odhlasovaní volebná komisia uzavrela volebnú miestnosť , spočítala hlasy, vyplnila zápisnicu a počty odoslala  organizácii Pre stredoškolákov, ktorá študentské voľby zastrešovala. Do simulovaných volieb sa v našej škole zapojilo 36,36%   študentov, a to nielen študenti - prvovoliči, ktorí dosiahli 18 rokov, ale aj 15-roční študenti, ktorí už majú občiansky preukaz. Pre všetkých to bola nová skúsenosť a možnosť vyskúšať si demokratické voľby a oboznámiť sa  s fungovaním inštitúcií Slovenskej republiky, ako aj prezentovať svoj hlas v spoločnosti. Väčšina našich študentov sa rozhodla podporiť svojím hlasom OĽANO a PRIATELIA a na 2. mieste PS.

    Ďakujeme všetkým študentom, ktorí sa zúčastnili simulovaných študentských volieb  a veríme, že Vás to motivovalo k tomu, aby  ste sa viac zapájali do verejného života a získali väčšie povedomie o politickom dianí na Slovensku .

    stiahnuť.jpg

  • Biela pastelka

    Už niekoľko rokov sa naša škola zapája do verejnej zbierky Biela pastelka, cieľom ktorej je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím.

     Výnos verejnej zbierky je určený na pomoc tým, ktorí stratili zrak a snažia sa s touto ťažkou situáciou vyrovnať.  Ide napríklad o bezpečnú chôdzu s bielou palicou, čítanie a písanie Braillovho písma a sebaobslužné činnosti – varenie, upratovanie, osobná hygiena či komunikačné zručnosti.

    Takmer tretina prostriedkov ostáva priamo v regióne, v ktorom sa vyzbierali. Darcovia tak majú možnosť priamo pomôcť ľuďom so zrakovým postihnutím, ktorí žijú v ich meste, okrese či kraji. Podporia tak ich aktivity, spolkovú a vzájomne prospešnú činnosť.

    Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli ľuďom, ktorí túto pomoc naozaj potrebujú...

     

  • Európsky deň jazykov na hodinách nemeckého jazyka

    Dňa 26. 9. 2023 sme si aj na hodinách nemeckého jazyka pripomenuli Európsky deň jazykov. Európsky deň jazykov sa koná vo všetkých štátoch Európy už od roku 2001. Cieľom tejto obľúbenej aktivity je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

    Rozprávali sme o dôležitosti učenia sa cudzích jazykov, ktorých znalosť môžeme využiť pri cestovaní, pri spoznávaní iných krajín, kultúr, priateľov. Predovšetkým mladým ľuďom sa otvárajú brány na štúdium a prácu v nemecky hovoriacich krajinách.

    Na  SSOŠ Bardejov sa v každom učebnom i študijnom odbore (operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, kozmetik, grafik tlačových médií, styling a marketing, animátor voľného času, hostinský, kaderník, krajčír, manikér - pedikér, výroba konfekcie, spracúvanie dreva, podnikanie v remeslách a službách) vyučujú dva cudzie jazyky - anglický a nemecký.

    Hodiny nemeckého jazyka si spestrujeme rôznymi formami - využívame brainstorming, asociogramy, aplikáciu ToolBee, učenie gramatiky si spestrujeme rôznymi videami. V rámci Európskeho dňa jazykov sme si časovanie slovies  prebrali dvojjazyčne - anglicko - nemecky. 

    Učiť sa cudzie jazyky má určite zmysel... Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom...

     

  • Výstava - zdroj inšpirácie

    So žiačkami III.A triedy študijného odboru animátor voľného času sme navštívili viacero výstav v Bardejove. Najviac nás zaujala výstava Re Profundis a výstava insitných umelcov zo Srbska s názvom Naiva Art Kult, ktorá je vystavená na Oddelení kultúry MsÚ Bardejov.

    Výstava Re Profundis  nás zaujala hlavne svojou rôznorodosťou techník. Zaujímavé boli kombinované techniky, ktoré by sme si chceli  vyskúšať aj v praxi.

    Výstava Naiva Art bola krásna, farebná, motívy malieb boli prírodné, jednoduché, ale prepracované. Pripomínali nám ilustrácie z rozprávkových knižiek pre deti. Študentkám sa táto výstava páčila asi najviac. Inšpirovala nás natoľko, že niektoré obrazy si chceme vyskúšať zreprodukovať.

    Návštevy výstav študentom pomáhajú predstaviť si techniky a materiály, o ktorých sa na hodinách učíme. Dokáže ich to motivovať pri ich ďalšej práci a štúdiu.

  • Zážitkové vyučovanie

    Na SSOŠS v Bardejove sa snažíme vyučovať a vzdelávať našich žiakov rôznymi formami a metódami. Vyučovanie na SŠ už dávno neznamená len sedenie v lavici a počúvanie výkladu ušiteľa. S našimi žiakmi sa snažíme navštevovať napr. aj rôzne výstavy, ktoré umocňujú ich estetické cítenie.

    Dňa  13.9.2023 sme navštívili so žiačkami III.B učebného odboru manikér - pedikér  v Poľsko - slovenskom dome výstavumalieb poľského umelca Tadeusza Luczejka. 

    Dňa 20.9.2023 sme boli so žiakmi I .A triedy študijného odboru grafik tlačových médií v HOS na výstave grafík a malieb amatérskych umelcov z Bardejova. Žiaci si tak mohli pozrieť rôzne techniky grafik a malieb a následne si ich v škole vyskúčať.

    Obe výstavy boli veľmi inšpiratívne a diela sa nám  páčili.  Všetkým vrelo odporúčame. 

  • UPRACME SI ŠKOLU

    Upracme svet, upracme Slovensko je medzinárodná iniciatíva, ktorej cieľom je vyčistiť naše okolie, a to  nielen počas Svetového upratovacieho dňa, ktorý tohto roku pripadol na 16.septembra 2023. Myšlienka celonárodných upratovacích akcií vznikla pôvodne v roku 2008 v Estónsku, kedy hnutie Let’s Do It spoločne s 50 000 dobrovoľníkmi upratalo za jeden deň celú krajinu od nelegálnych skládok. Tento nápad si postupne prevzali krajiny takmer po celom svete a od roku 2018 sa organizuje tzv. World Cleanup Day (slov. Svetový čistiaci deň), v rámci ktorého sa upratuje spoločne v jeden deň.

    Pri príležitosti Svetového čistiaceho dňa 2023 zorganizovalo občianske združenie Upracme Slovensko opäť akciu jesenného národného čistenia krajiny pod názvom Svetový čistiaci deň 2023: Slovensko bude znova svetové. Všetkých srdečne pozvalo zapojiť sa. Tak sa teda na piatok 22.septembra 2023 zapojili aj študenti a pedagógovia našej školy, SSOŠS v Bardejove, pod vedením Ing. Markovej, koordinátorky environmentálnej výchovy na SSOŠS. Naša účasť na tejto akcii je už opakovaná. Zaregistrovali sme sa na stránke www.upracmeslovensko.sk, kde sme zaevidovali svoju akciu pod názvom „Upracme si školu“. Jej cieľom bolo vyčistiť okolie svojej školy a blízkeho okolia školy. Akcia sa konala s nadšením a elánom do práce, aj počasie nám prialo. Žiaci si pripravili vrecia a rukavice a dali sa do upratovania školy a jej okolia. Svojou prácou pomohli aj mestu vylepšiť situáciu na verejných priestranstvách. A práce veru nebolo málo. Na záver akcie sa plné vrecia odpadu odpratali tam, kam správne patria. Ďakujeme všetkým zúčastneným, že v rámci Svetového čistiaceho dňa spoločne prispeli k čistejšej škole, k čistejšiemu Bardejovu, k čistejšiemu Slovensku.

    Vždy pri prechádzke si, prosím, spomeňte na prácu množstva ľudí, ktorí  možno vyčistili práve tú lokalitu, po ktorej sa prechádzate. Pamätajte na to, že odpad nikdy nepatrí do prírody. Ďakujeme...

     

    Text a foto: Ing. Hana Marková

  • Súkromná stredná odborná škola služieb

    Keďže škola od 01. septembra 2023 zmenila svoj názov, šikovní žiaci študijného odboru grafik tlačových médií pod vedením MOV Bc. Michala Hanka sa postarali o zmenu názvu aj na budove školy.
  • Hostinský - studená kuchyňa

    Žiaci učebného odboru hostinský sa po letných prázdninách opäť pustili s vervou a nasadením do výroby výrobkov studenej kuchyne, aby svoje teoretické znalosti aplikovali v praxi a ponúkli zákazníkom na doplnenie cateringu.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Súkromná stredná odborná škola služieb Bardejov
    Hviezdoslavova 11, 085 01 Bardejov
  • +421 54 474 83 16
Počet návštev: 4101325
Štvrtok 28. 3. 2024