Navigácia

  • Inšpiratívne výstavy

    Začiatkom februára sa žiaci našej školy druhého ročníka študijného odboru grafik tlačových médií zúčastnili inšpiratívnych  výstav, ktoré sa konajú v Poľsko-slovenskom dome v Bardejove. Z týchto výstav mohli čerpať inšpiráciu pre ich budúcu tvorbu. 

    Prvá výstava - Umenie, ktoré nasýti telo aj dušu - má nielen umelecký, ale aj charitatívny charakter, pretože prináša jednoduché riešenia pre hladujúce deti v 18 krajinách sveta. Táto výstava je sprístupnená verejnosti od 31.1.  do 21.2.2024. 

    Druhá výstava pod názvom Vedecká hračka KOLESO je sprístupnená od 2.2. do 15.2.2024. Táto výstava je interaktívna, zapája teda účastníka do deja. Na výstave je viac ako 100 exemplárov. 

  • Zamestnávanie Rómov v kontexte súčasnej ekonomickej situácie

    Dňa 07.02.2024 reprezentovali Mgr. Mária Pinzíková, MBA a Ing. Hana Marková Súkromnú strednú odbornú školu služieb na seminári organizovanom obcou Zborov pod názvom Zamestnávanie Rómov v kontexte súčasnej ekonomickej situácie. Seminár bol podporený Nórskom prostredníctvom nórskych grantov spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Na seminári boli odprezentované výsledky zrealizovaných či prebiehajúcich aktivít na území obce Zborov. Keďže SSOŠS Bardejov dlhodobo spolupracuje s TSP Zborov, odzneli na seminári aj možnosti štúdia marginalizovaných skupín na zvýšenie ich vzdelanosti a uplatniteľnosti na trhu práce. V závere podujatia vystúpili aj bývalé študentky školy, ktoré si vďaka získanému vzdelaniu našli prácu a zvýšili svoju životnú úroveň.

  • United Nations of London

    Ani toto divadelné predstavenie v anglickom jazyku si naši študenti nenechali ujsť. Zúčastnili sa ho minulý štvrtok predovšetkým maturitné ročníky so svojimi vyučujúcimi anglického jazyka. Celé predstavenie bolo koncipované ako učebná pomôcka, navyše organizátori poskytujú k príbehu aj pracovné listy, ktoré sa využijú na hodine angličtiny. Predstavenie bolo zamerané na úroveň A2-B1, herci používali podmienkové vety, frázové slovesá a všetky gramatické časy, ktoré stredoškoláci používajú.  Divadlá hrané v angličtine sú výbornou pomôckou a zároveň oživením pre učiacich sa cudzí jazyk.

    Text a foto: Mgr. K. Katreničová, Mgr. V. Oslacká

  • Fašiangový detský karneval

    K fašiangom tradične patrí aj detský karneval. Aj v tomto roku boli naše žiačky študijného odboru animátor voľného času pozvané na detský karneval do MŠ v Hervartove. Spolu s krásnymi maskami šantili, súťažili aj tancovali. Deťom pripravili aj krásne omaľovanky, pri ktorých si mohli trochu vydýchnuť. To, že svoju prácu zvládli opäť výborne, ocenili rozžiarené detské očká, ktoré boli pre nás najkrajšou odmenou.

     

  • Modernizácia dielní praktického vyučovania v študijnom odbore operátor drevárskej a nábytkárskej výroby

    Súkromná stredná odborná škola služieb Bardejov v rámci rôznych projektov a grantov modernizuje svoje dielne praktického vyučovania najnovšími strojmi a technológiami, aby tak čo najlepšie pripravila svojich žiakov do života a pre trh práce. 

    V januári získal nové vybavenie študijný odbor operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, ktorého odborný výcvik bol doplnený o výučbu žiakov na CNC fréze a kolíkovacom stroji. CNC stroj Router Kompas H1000HF je vhodný na gravírovanie, značenie, frézovanie, vyrezávanie.. rôznych materiálov ako plast, plexisklo, laminát, preglejka, drevo, MDF a mnoho ďalších. Kolíkovací stroj je určený na produktívne horizontálne vŕtanie a lepenie kolíkov do nábytkových hrán.

    Aj takýmto spôsobom sa škola snaží zatraktívniť odborné vyučovanie a priblížiť výučbu najmodernejším trendom. 

  • Fašiangová kreativita

  • Deň otvorených dverí

  • Priblížme si naše svaly

    Telo človeka tvorí viac ako 600 svalov, z ktorých každý jeden plní svoju nenahraditeľnú úlohu v ľudskom tele. Preto v rámci hodiny zdravovedy žiačky I.C v učebnom odbore manikér - pedikér skúmali pod novozakúpenými mikroskopmi svalové tkanivo, a to pekne zblízka. Na záberoch je možné vidieť priečne pruhované svalové tkanivo, ktoré je napríklad súčasťou svalov ramena alebo stehna. Rovnako tak žiačky pozorovali aj histologický preparát hladkej svaloviny, ktorá vystieľa steny žalúdka a časť pažeráka. Okrem prvotnej inštruktáže ohľadom manipulácie s mikroskopmi žiačky vypĺňali pracovný list, kde svoje pozorovania priebežne zaznamenávali aj v podobe nákresu histologického preparátu svalového tkaniva. Využitie mikroskopovania v teoretickej výučbe - svalové tkanivá  znamená zhmotnenie si abstraktných predstáv o tom, ako skutočne vyzeraju tkanivá, z ktorých je zložené celé naše telo. 

  • Čo pre mňa znamená bezpečie?

    Do celoslovenskej stredoškolskej súťaže, ktorú už druhý rok organizovala Fakulta sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského, sa zapojili aj žiaci našej školy, ktorí sa vyjadrili k téme bezpečia prostredníctvom svojich esejí. Ich súťažné príspevky si môže prísť prečítať na učebňu 18. Eseje boli zaslané do súťaže a veríme, že sa budú hodnotiacej porote páčiť. Víťazi totiž budú odmenení zaujímavými cenami.

    Foto a text: Mgr. V. Oslacká

  • 3D mihalnice

    Žiačky 2.ročníka študijného odboru kozmetik sa dňa 25.1.2024 zúčastnili kurzu 3D mihalníc pod vedením Mgr.Lucie Bajcurovej. Prvú hodinu mali teóriu, aby sa dozvedeli systém lepenia 3D mihalníc, aké typy mihalníc sa môžu použiť a aké prípravky a pomôcky sú k tomu potrebné. Po teórií nasledoval samotný systém lepenia. Zo začiatku to bolo veľmi náročné, ale žiačky sa postupne do toho dostali a výsledný efekt bol zvládnutý na výbornú. Žiačky s kurzom boli spokojné, zaujalo ich to a tešíme sa na ďalšie kurzy v tomto roku, ktoré zvýšia ich profesionálnu úroveň a hodnotu.

  • Swap na SSOŠS

     

    Výmena oblečenia – swap je dnes na Slovensku veľkým trendom.

    Väčšina z nás má skrine plné oblečenia, ktoré sme veľakrát vôbec nemali na sebe, prestalo sa nám páčiť alebo nám nesedí. Oblečenie sa stalo lacným, cenovo dostupným a častokrát nakupujeme viac, ako potrebujeme. Za našu módu však  platí naša planéta vysokú daň. Najprv pri samotnej výrobe, ktorá znečisťuje všetky zložky nášho životného prostredia. A nakoniec pri jej likvidácii. Oblečenie je totiž ťažko recyklovateľným materiálom a väčšinou končí na smetisku. Minulý rok sme spolu s našimi študentmi rozbehli skvelú iniciatívu, vďaka ktorej si môžu vymeniť oblečenie, ktoré už nenosia, ale je stále vo veľmi dobrom stave. Po veľkom úspechu  sa študentská rada rozhodla v tejto akcii pokračovať aj v tomto školskom roku a pripravila swap ako modernú možnosť zhodnotenia textilu.

    Výhoda je v tom, že každý  môže odovzdať oblečenie, ktoré mu je ľúto vyhodiť do kontajnera a zároveň si z vecí, ktoré ostatní donesú, vybrať niečo pekné na seba. Táto akcia sa opäť stretla s veľkým záujmom našich študentov a mnohí si odniesli domov naozaj krásne kúsky odevu. Teší nás, že aj my sme aspoň v malej miere prispeli k tomu, aby si študenti  ekologickým spôsobom doplnili vlastné šatníky a aby  teda zbytočne nevznikal  nový textilný odpad, oblečenie tak koluje ďalej medzi ľudí.

     

    Mgr. M. Popjaková

  • FAREBNÉ KREÁCIE

    Študentky II.B študijných odborov styling a marketing a animátor voľného času SSOŠS Bardejov mali možnosť v Okresnej knižnici D. Gutgesela v Bardejove navštíviť výstavu bardejovskej rodáčky Antónie Hanuščákovej.  Názov výstavy Farebné kreácie vystihuje použitie veľkého množstva maliarskych techník, farieb a tém, ktoré sa objavujú v jej dielach. Rôznorodosť autorkinho diela a jej cit pre krásu priniesla našim študentkám nezabudnuteľný umelecký zážitok.

     

    Mgr. Silvia Čobejová

  • Cryformercy – inšpirácia nielen pre študentov

    V tomto mesiaci nás v našej škole navštívili tvorcovia úspešnej odevnej značky Cryformercy, ktorá vznikla z posledných 150 € na účte. V čase, keď chalani ešte študovali len v druhom ročníku na strednej škole. Chlapci predstavili nielen svoju značku, ale zaujímavou prezentáciou našich študentov zaujali a získali si ich. Zábavnou formou a otvorene sa nehanbili hovoriť nielen o ceste k ich úspechu, ale aj o pádoch a zlých rozhodnutiach.

    Ukázali, čo je to odvaha, priateľstvo, kreativita ale aj pokora a odriekanie a aké dôležité je mať cieľ a zmysel v živote a ísť si za ním.   

    Tešíme sa, že táto sympatická návšteva bola pre našich študentov inšpirujúca a povzbudením v ich ďalšom študijnom a neskôr aj pracovnom živote.

     

    Text a foto: Ing. Katarína Paňková

     

     

  • SWAP OBLEČENIA

  • Vianočné prianie

  • Víkendové vzdelávanie pedagógov

    Profesijný rozvoj je proces rozvíjania, prehlbovania, zdokonaľovania a rozširovania profesijných kompetencií. Profesijný rozvoj sa uskutočňuje prostredníctvom vzdelávania.

    Cieľom aktualizačného vzdelávania je podľa potrieb zriaďovateľa, školy, školského zariadenia alebo zariadenia sociálnej pomoci  udržiavanie alebo obnovovanie profesijných kompetencií potrebných na výkon pracovnej činnosti, získanie nových vedomostí a informácií o zmenách v právnych predpisoch, výchovno-vzdelávacích programoch, pedagogickej dokumentácii a ďalšej dokumentácii alebo získanie nových vedomostí a zručností v konkrétnej oblasti pracovnej činnosti.

    Aktualizačné vzdelávanie sa organizuje ako jednoduchý program aktualizačného vzdelávania v rozsahu najmenej 10 hodín za školský rok a najviac 24 hodín za školský rok.

    Témou aktualizačného vzdelávania pracovníkov SSOŠS Bardejov bola v školskom roku 2023/2024 Psychohygiena pedagogických pracovníkov. Aktualizačné vzdelávanie prebiehalo v dňoch 15. – 17. 12. 2023 v penzióne Pltník v Červenom Kláštore formou rozhovorov, diskusií a rôznych didaktických hier. Pre kolektív pedagógov ho pripravil riaditeľ školy Mgr. Ľubomír Čekan, MBA, za čo mu patrí srdečné poďakovanie, keďže pedagogickí pracovníci si odniesli do svojej práce množstvo nových poznatkov a mali možnosť vymeniť si svoje skúsenosti pri práci so žiakmi.

    Súčasťou vzdelávania boli aj praktické aktivity, ktorých súčasťou bolo  spoznávanie krás Pieninského národného parku a Červeného Kláštora.

    Veríme, že víkendové vzdelávanie naplnilo svoju podstatu a pedagogickí pracovníci načerpali nové fyzické a hlavne psychické sily do svojej náročnej práce.

  • Vianočné trhy s vlastnými výrobkami na Súkromnej SOŠS Bardejov

  • Predaj výrobkov žiakov

    Výrobky žiakov SSOŠS Bardejov si môžete zakúpiť v budove školy na Hviezdoslavovej 11.

    Na objednávku medovníčky a bobaľky.

    Ceny za kus, resp. balenie na fotkách.

    Bližšie info: 0905967348 (Mgr. Mária Pinzíková, MBA)

  • EKONOMICKÁ OLYMPIÁDA

    Ekonomická olympiáda je unikátnym projektom Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Jej cieľom je zvýšenie finančnej gramotnosti a znalosti ekonómie v spoločnosti, ako aj zvýšenie záujmu o túto oblasť. Prebieha v štyroch kolách – školskom, krajskom, celoslovenskom a medzinárodnom.

    Súťaž prináša študentom množstvo výhod – od hodnotných cien, ako je napr. notebook, smartfón či čítačka elektronických kníh, po možnosť dostať sa na vybrané vysoké školy bez prijímačiek či príležitosť spoznať množstvo zaujímavých ľudí, ale aj rovesníkov s rovnakými záujmami z celého sveta. 

    Do školského kola sa na našej škole zapojili študenti maturitných ročníkov. Držíme palce a prajeme postup do krajského kola.

    Foto a text:     Ing. Dana Jánošíková

  • Preventívne aktivity s PZ

    December 2023 sa na Súkromnej strednej odbornej škole služieb v Bardejove niesol aj v znamení preventívnych aktivít proti extrémizmu, rasizmu, šikanovaniu a kyberšikanovaniu, ktoré viedla por. Mgr. Michaela Vojtašková. Pútavým spôsobom objasnila žiakom obsah, následky a trestnoprávnu zodpovednosť mladistvých v tejto oblasti. Aktivít sa zúčastnili žiaci III.B a III.C učebných odborov kaderník, manikér - pedikér, hostinský, krajčír a I.A a I.B študijných odborov operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, kozmetik, grafik tlačových médií, styling a marketing, animátor voľného času.

    Šikanovanie je nežiaduce agresívne správanie. Ide o správanie, ktorého cieľom je zámerne ublížiť, zastrašiť, ohroziť alebo ponížiť iného človeka či skupinu ľudí.

     Šikana môže mať rôzne formy a podoby, najčastejšie sa rozdeľuje do týchto kategórií: 

    • fyzická (napr. bitky, údery, kopance, strkanie, či akýkoľvek iný prejav fyzického násilia)
    • slovná/verbálna (napr. hanlivé prezývky, urážky, narážky či posmievanie sa)
    • sociálna (napr. zámerné ignorovanie, vylučovanie z kolektívu, sledovanie, ohováranie a pod.)
    • kyberšikana (napr. nenávistné či urážlivé komentáre, zverejňovanie nevhodného obsahu)
    • sexuálne šikanovanie (napr. nevhodné dotyky, sexuálne narážky, urážlivé gestá či posielanie pornografického obsahu)

    Na Slovensku sme zaznamenali aj prudký nárast extrémizmu. Dominujúcou problematikou sú najmä nenávistné prejavy voči príslušníkom rómskej komunity, preto sa  zameriavame v danej oblasti na rozvoj osobnosti jednotlivcov, upevnenie hodnôt a postoja k životu, rozvíjame ich komunikačné zručnosti, učíme ich budovať zdravé medziľudské vzťahy a rozvíjať kritické myslenie, čo pomôže vytvárať ich odolnosť voči extrémizmu a jeho prejavom. 

    Veríme, že v spolupráci s PZ dokážeme na SSOŠS predchádzať takýmto negatívnym sociálno - patologickým javom a naučíme našich žiakov rešpektu a úcte k ostatným ľuďom.

     

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Súkromná stredná odborná škola služieb Bardejov
    Hviezdoslavova 11, 085 01 Bardejov
  • +421 54 474 83 16
Počet návštev: 4179422
Pondelok 20. 5. 2024