Navigácia

  • Naši prváci navštívili Takoy

    Tisícky metrov rôznych látok, vlastný dizajnérsky tím, vlastná výroba. Inšpirácie a návody na šitie pre kreatívne duše. 18 krajín sveta. 

    To je bardejovská firma Takoy, ktorá sa zaoberá výrobou a online predajom metrového textilu.   https://takoy.sk/latky


    Žiaci I.A –  študijný odbor grafik tlačových médií a žiačky I.B – študijný odbor styling
    a marketing mali dňa 15.11.2023 možnosť vidieť prácu
    jednotlivých oddelení a spoznať firmu 21. storočia a nezvyčajný prístup
    k zamestnancom. 

     

    Podstata a riadenie firmy stojí na slovách - vzťahy, komunikácia,
    zodpovednosť a kreativita, ktoré nie sú len sloganom, ale firma nimi naozaj aj žije.


    V prostredí Takoy sme sa cítili príjemne a priateľsky, naši žiaci dostali kvalitný
    odborný výklad,  profesionálny prístup a množstvo rád do pracovného života.


    Ďakujeme firme TAKOY za prospešnú a motivačnú exkurziu, malý darček a za
    možnosť byť v tento deň ich súčasťou.

     

    Text a foto: Ing. Katarína Paňková

  • Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom

    21.11.2023 mala Súkromná stredná odborná škola služieb v Bardejove vzácnu návštevu  populárneho slovenského herca Lukáša Latináka, ktorý počas troch vyučovacích hodín  priblížil žiakom  čarovný svet poézie, ktorý im možno v dnešnej digitálnej a modernej dobe nie je  až taký blízky.

    Lukáš Latinák si za posledné roky vytvoril a prepracoval prednášku určenú žiakom a študentom, ktorá sa venuje literatúre, histórii i poézii. V danom prípade ide skôr o vystúpenie jedného herca, ktorý poslucháčom v začiatku rozpráva svoj príbeh života, spomína na školské časy a vysvetľuje svoju cestu k záujmu o rodnú reč a literatúru. Vystúpenie malo svojskú humornú aj vážnu stránku, bolo obohatené umeleckým prednesom, ukážkami a následnou analýzou významných slovenských literárnych diel.

    Okrem žiakov všetkých študijných a učebných odborov SSOŠ služieb Bardejov sa vystúpenia zúčastnili aj žiaci Gymnázia J. Bosca Bardejov, ktorým tiež ďakujeme sa vytvorenie kultúrnej atmosféry.

     

     

  • Súťaž o AIDS

    16. novembra 2023 sa uskutočnilo online kolo VII. ročníka národnej súťaže HIV/AIDS prevencie. Test obsahoval 20 otázok (prenos, príznaky, štádiá ochorenia, prenosné pohlavné choroby, štatistika HIV- pozitívnych v rámci SR), ktoré bolo treba zvládnuť v časovom limite 20 minút.

    Súťaže sa zúčastnili žiačky  druhého ročníka učebných odborov manikér – pedikér a kaderník - Marianna Kačuriková,  Timea Siváková a Viktória Udičová.

    Dievčatám ďakujeme za účasť a reprezentáciu školy.

     

    MVDr. Jaroslava Novotná

     

  • Keď láska je silnejšia ako smrť

    Láska a smrť je ústrednou témou najznámejšieho diela francúzskeho prozaika Romaina Rollanda Peter a Lucia. Študenti rôznych škôl Prešovského samosprávneho kraja pretavili toto útle dielko         so silným myšlienkovým posolstvom do divadelnej podoby a ponúkli ho všetkým stredným školám PSK. Aj naši vybraní študenti sa mohli zúčastniť nesmrteľného príbehu lásky pri príležitosti 105. výročia ukončenia prvej svetovej vojny v Divadle Jonáša Záborského v Prešove a pochopiť, že iba láska a porozumenie môže zvíťaziť nad smrťou, vojnou, zlom. Aj v dnešnej dobe.

                                                                                                                             Mgr. Silvia Čobejová

  • MLADÝ REMESELNÍK 2023/2024

    V dňoch 15. - 16. novembra 2023 sa v priestoroch Strednej odbornej školy technickej Prešov na Volgogradskej ulici opäť konala súťaž MLADÝ REMESELNÍK 2023/2024 v odboroch murár a stolár. Tejto súťaže sa zúčastnilo 8 družstiev v odbore stolár, z čoho jedno družstvo tvorili dievčatá, a 9 družstiev v odbore murár, zložených zo študentov stredných škôl.  

    Súkromnú strednú odbornú školu služieb Bardejov na tejto súťaži v odbore stolár reprezentovali Lukáš Homiak a Alex Čerkala, študenti II.A v študijnom odbore operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, so svojím majstrom odborného výcviku Petrom Guttom. Ich súťažnou úlohou okrem vedomostného testu bolo zhotovenie dreveného stolíka podľa technickej predlohy. Chlapci sa v silnej konkurencii nestratili, výrobok  dokončili v časovom limite, a hoci im ocenenie uniklo len o vlások, nazbierali nové skúsenosti, obohatili svoje vedomosti a získali nové kamarátstva.

    Držíme im palce v ich ďalšom odbornom štúdiu.

  • Bubnovačka

  • Finančná olympiáda

    Finančná olympiáda je jednou z aktivít, ktoré Nadácia PARTNERS realizuje pod hlavičkou edukatívneho projektu Deň finančnej gramotnosti. Vďaka súťaži si môžu študenti otestovať a navzájom porovnať  svoje finančné vedomosti  a zároveň získať atraktívne výhry pre seba a pre svoju školu. Súťaž prebieha v troch kolách. Prvé dve kolá prebehnú formou online testu, tretie kolo je prezenčné. Momentálne je otvorené prvé kolo súťaže, do ktorého sa zapojili aj študenti našej školy.  O postupe do druhého kola ich bude mailom  informovať usporiadateľ súťaže.  Prajeme veľa šťastia.

    Ing. Dana Jánošíková

  • Hodina angličtiny v knižnici

    Žiaci prvých ročníkov učebných odborov manikér- pedikér, kaderník a hostinský (I.D a I.C) strávili svoju dvojhodinovku anglického jazyka v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela. Cieľom bolo prezrieť si knižky na oddelení cudzojazyčnej literatúry, ktoré sa nachádzajú predovšetkým na oddelení pre mládež. Študentov tiež veľmi zaujali technické novinky knižnice, a síce nové audiokreslo, ktoré si mali možnosť vyskúšať, ale aj self-check box na náučnom oddelení. Niektorí študenti sa zároveň stali novými členmi knižnice a odnášali si domov čerstvý členský preukaz a vypožičané knihy.

    Foto a text: Mg. Valéria Oslacká

  • ZVLÁDAME NOVÉ ZMENY – STREDNÁ ŠKOLA – NOVÝ ZAČIATOK

    V živote žiakov ZŠ a SŠ je niekoľko období súvisiacich s mnohými zmenami, ktorým sa musia neustále prispôsobovať. Naši noví prváci, ktorých sme len nedávno „pasovali“ za žiakov SSOŠS Bardejov, pred rokom stáli pred dôležitým rozhodnutím – vybrať si tú správnu strednú školu, študijný či učebný odbor, v ktorom by si rozvíjali  svoje schopnosti, vedomosti, zručnosti, ale hlavne po skončení ktorej by sa naplnili ich predstavy a sny o ich budúcom povolaní.

    A práve prestup žiakov ZŠ na SŠ predstavuje takúto dôležitú životnú etapu v ich živote. Znamená zmenu prostredia, zmenu rovesníckej skupiny, zoznamovanie sa s novými učiteľmi a novou školou, zvýšenie študijných nárokov a zmenu učebných postupov (v súvislosti s rozsahom stredoškolského učiva a výkonom odbornej praxe). Pre mnohých prvákov táto zmena prináša i náročnejšiu každodennú dochádzku do miesta školy, prípadne odchod z domova a celotýždenný pobyt v školskom internáte, t.j. odlišný životný štýl a prítomnosť nových autorít, ktoré sa podieľajú na výchove a vzdelávaní žiaka.

    Pre pätnásťročných – šestnásťročných  žiakov, ktorí sú uprostred svojho dospievania, ide o proces, prinášajúci množstvo záťažových situácií, ktorým sa musia prispôsobovať.  Preto radi privítajú pomoc,  podporu zo strany triedneho učiteľa, výchovného poradcu, psychológa, ktorému dôverujú a vidia v ňom akúsi „vstupnú bránu“ pri prechode  zo ZŠ na SŠ.

    Na otázku  - „Ako zvládnuť toto náročné vývinové obdobie, ako zvládnuť nové zmeny“ – sa pokúsila formou prednášky, besedy , zážitkovej aktivity  odpovedať  psychologička Mgr. S. Benková-Rybárová  (CPaP, Štefánikova 8, Bardejov).

    Žiaci diskutovali o svojich pocitoch z prvých týždňov a mesiacov v novom školskom  prostredí, o tom, čo ich motivovalo pri výbere školy a odboru, ako sa adaptovali v novom kolektíve s novými rovesníkmi, o vzťahu k sebe a k novým povinnostiam.

    Našim prvákom prajeme, aby sa v našej škole cítili čo najlepšie, aby si našli nových priateľov, užívali si prostredie školských lavíc, aby  dosahovali čo najlepšie študijné výsledky, aby  štúdium odboru, ktorý si vybrali, splnilo ich očakávania a predstavy o ich budúcom povolaní.

    PaedDr. J. Jevčáková

  • Deň MŠ s animátorkami SSOŠS Bardejov

    Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl. Cieľom tejto akcie je zvýrazniť význam, poslanie a opodstatnenosť materských škôl organizovaním celonárodných aj lokálne  či spontánne organizovaných aktivít v MŠ.

    Do tejto akcie sa opäť pripojili aj naše žiačky študijného odboru animátor voľného času  a pripravili si pre deti rozličné aktivity. Prijali sme pozvanie MŠ Hervartov a MŠ Pod papierňou v Bardejove. Pre deti si pripravili jesennú rozprávku, výtvarné aktivity, ale aj pohybové súťaže a nakoniec si s deťmi zaspievali a aj zatancovali. Opäť raz dokázali, že zvolený odbor ich baví a rozvíja ich tvorivosť a zodpovednosť.

     

  • Majstrovstvá Slovenska BodyArt 2023

    10. a 11. novembra 2023 sa v priestoroch Incheba Expo arény v Bratislave uskutočnil veľtrh kozmetiky Interbeauty, ktorého súčasťou boli aj rôzne súťaže pre žiakov stredných odborných škôl a profesionálov. Tvárou tohtoročného Interbeauty sa stala modelka Andrea Verešová.

    V piatok o 9:00 hod. sa začali Majstrovstvá Slovenska BodyArt 2023, ktorých sa zúčastnili aj žiačky Súkromnej strednej odbornej školy služieb v Bardejove. Majstrovstvá organizovala Asociácia bodypainterov Slovenska v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania ŠIOV. Odborným garantom majstrovstiev bola predsedníčka asociácie PaedDr. Marta Gejdošová, spolumajiteľka salónu krásy SHARMANTstudio a eventovej agentúry SHARMANTproduction, autorka knihy Krása nie je vecou náhody.

    Žiačky učebného odboru kaderník Kvetoslava Kukľová a Tamara Rozkošová sa so svojimi modelkami Alžbetou Jurčišinovou a Emou Gregovou zúčastnili súťaže v zapletaní copíkov, ktorá mala dve časti: zapletanie na čas – boxerské copíky a zapletanie podľa predlohy (90 minút).

    Žiačka študijného odboru kozmetik Viktória Puzderová sa so svojou modelkou Líviou Rondzíkovou zasa predviedla v kategórii Kreatívny make – up (téma: Fantasy). O tom, že jej výkon bol perfektný, svedčí aj to, že si ju v rámci propagácie svojich aktivít vybrala Incheba na svoj Instagram.

    Krása, zdravie, dobrý pocit. To je heslo veľtrhu Interbeauty, ktorý bol nabitý zvučnými menami, mnohými súťažami, kultúrnymi vystúpeniami a neopakovateľnou atmosférou. Žiačky, ale aj učitelia získali množstvo nových poznatkov a skúseností, načerpali inšpiráciu pre svoju ďalšiu prácu a spoznali trendy pre zdravý životný štýl.

    Povzbudením do ich ďalšieho rozvoja bola nepochybne aj prítomnosť zástupkyne zriaďovateľa školy JUDr. Moniky Zatkalíkovej, vďaka ktorej mohli dievčatá bližšie spoznať činnosť a aktivity COOP Produkt Slovensko.

    Našim dievčatám ďakujeme za perfektnú propagáciu Súkromnej strednej odbornej školy služieb v Bardejove a pevne veríme, že svoj nesmierny talent budú rozvíjať aj naďalej.

  • Edukačný deň v učebnom odbore manikér- pedikér

    Žiačky učebného odboru manikér- pedikér sa zúčastnili školskej akcie Edukačný deňTento deň bol nadupaný novými informáciami pre žiačky v učebnom  odbore. Venovali sme sa nepatogénnym poškodeniam nechtovej platničky a okolia nechtu, prasknutému nechtu pri kožičke. Prednášku o onycholýze  si dievčatá spoznámkovali do ich pracovných listov. Všetky tieto témy boli čo najlepšie vysvetlené na príkladoch. Sprievodnými aktivitami si žiačky upevnili získané vedomosti z edukačného dňa. Na záver mali žiačky 2 aktivity – sebareflexiu brainstorming. Pri tejto úlohe neexistovala žiadna správna odpoveď. Každá žiačka si vypĺňala tieto aktivity na základe vlastného úsudku. Spätnou väzbou sme zistili, že žiačkam sa táto školská akcia páčila a budú sa tešiť na podobné dni, ako bol tento.

    Opäť sme si potvrdili, že má veľký význam, ak  teória bude naďalej prepojená s praxou.

    Edukačným dňom žiačky sprevádzala MOV Bc. Zuzana Štalmachová a učiteľka odborných predmetov Mgr. Ľudmila Daňková. 

     

  • Exkurzia - Workshop FelderGroup Slovensko

    Študenti IV.A triedy študijného odboru operátor drevárskej a nábytkárskej výroby na SSOŠS Bardejov sa v stredu 8. novembra zúčastnili exkurzie - workshopu organizovaného spoločnosťou FelderGroup Slovensko, so zameraním na CNC stroje, ich pracovné možnosti, vybavenie a spôsob programovania.

     

    Naša návšteva bola vopred ohlásená a teda očakávaná. Ihneď po vstupe do haly, kde bolo niekoľko CNC strojov, sa nás ujal odborník zo spoločnosti FelderGroup Slovensko a porozprával, ukázal a objasnil mnoho veľmi užitočných informácií o CNC strojoch, ich práci a hlavne o spôsobe ich programovania.

     

    Študenti počas exkurzie mohli v reáli vidieť všetko to, o čom sa počas vyučovacích hodín doteraz mohli dozvedieť len v teoretickej rovine a čím nadobudli lepšiu predstavu o možnostiach využitia CNC strojov v ich odbore. Študentov exkurzia zaujala, čoho dôkazom bolo množstvo otázok, ktoré sa pýtali počas samotnej exkurzie. Naozaj sme sa ani nenazdali a už bol čas na návrat. Odchádzali sme z nej spokojní a obohatení o nové vedomosti, ktoré budeme môcť ďalej rozvíjať na vyučovacích hodinách predmetu Programovanie CNC strojov.

     

     

  • Operátor drevárskej a nábytkárskej výroby - ďalší spokojný zákazník

  • Odborný výcvik I.A študijného odboru grafik tlačových médií

  • Stylistky v kaderníctve

    Študentky II.B triedy  študijného odboru styling a marketing sa tento týždeň stretli pri výučbe predmetu prax v školskom kaderníckom salóne. Vyučovala sa totiž téma : Zmena účesu pomocou vlasových doplnkov.Výučby tejto témy sa ujala pani majsterka Bc. Beáta Šaryová , ktorá študentkám najprv porozprávala o správnej starostlivosti o vlasy,  vysvetlila, aké doplnky možno použiť na tento účel a nakoniec predviedla niekoľko možností zmeny účesu.

    V druhej časti výučby sa aktivity a hrebeňa chopili samotné študentky. Pomocou výplní obohacovali objem účesu. Na predĺženie vlasov im poslúžili rôzne príčesky z tmavých či svetlých vlasov, rovných aj vlnitých. Popritom plne využívali svoju fantáziu a tvorivosť. Aj keď ich prvé ťahy hrebeňom boli trochu nesmelé, nakoniec sa práce uchopili ako skutočné stylistky a výsledok ich tvorby bol hodný pochvaly.

    Mgr. Markéta Džupinová

  • Imatrikulácia

    Tak ako každý rok aj v tomto roku si študentská rada pod vedením predsedníčky Vanessy Simkovej (AVČ III.A) pripravila pre našich nových študentov imatrikuláciu. Žiaden prvák sa nestane riadnym študentom našej školy, ak neprejde tradičným rituálom prijímania do radu študentov SSOŠ služieb „na bráne“. 

    Pripravili si teda pre nich zopár pekných a trochu i problematických úloh, aby sa mohli prejaviť ako šikovní jednotlivci, aj ako zdravý kolektív triedy. Takýchto študentov totiž na našej škole potrebujeme. Po absolvovaní jednotlivých úloh,  ktorými prešli bez problémov, a po zložení imatrikulačného sľubu dostali všetci študenti prvého ročníka z rúk riaditeľa školy aj imatrikulačný list a stali sa tak právoplatnými študentmi  SSOŠS. Všetkým, ktorý sa na imatrikulácii podieľali, za ich šikovnosť a zodpovednú prácu  patrí veľké ďakujem. Verím, že sme aj takýmto milým a hlavne veselým dopoludním spríjemnili našim prvákom začlenenie sa do radu stredoškolákov. 

    Mgr. M. Popjaková

     

  • Zmena názvu odborov

    Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR sa  v školskom roku 2024/2025 menia názvy učebných a študijných odborov:

    6446 K kozmetik na študijný odbor 6463 K kozmetička - vizážistka

    6489 H hostinský, hostinská na učebný odbor 6488 H pracovník v gastronómii

    Príďte študovať k nám!

  • Hostinskí nám pripomenuli Deň cestovín cestovinami

    Si milovník cestovín?

    20 zaujímavostí, ktoré by si o nich mal určite vedieť

     

     

    Ktoré sú tvoje najobľúbenejšie?

    Aj cestoviny majú svoj sviatok. Svetový deň oslavujú každý rok 25. októbra. Mnoho ľudí si myslí, že ich rodiskom bolo Taliansko. Najstaršie cestoviny však objavili v Číne. Boli vyrobené z dvoch druhov obilia.

    Hoci existujú stovky rôznych druhov, môžu byť usporiadané do viacerých skupín, vrátane dlhých cestovín (špagety), trubičiek (penne), polievkových cestovín (orzo, abeceda), plnených cestovín (tortellini, ravioli) a špeciálnych tvarov (farfalle, fusilli). Každý z nich je prispôsobený omáčke, ktorá lepšie drží na rozdielnych cestovinách.

    Nech máš rád akékoľvek z nich, dnes je ten deň, keď by si ich nemal vynechať zo svojho jedálnička. Navyše sme si pre teba pripravili 20 zaujímavostí, faktov a aj kuriozít, ktoré sa s cestovinami spájajú. Prajeme ti dobrú chuť!

    Fakty a zaujímavosti

    1. Predtým, ako existovali stroje, sa cestoviny miesili nohami. Keďže cesto bolo tuhé, pracovníci po ňom pri miesení veľkého množstva prechádzali. Výroba jednej dávky tak zabrala aj celý deň.

    2. Cestoviny Al dente nielenže chutia lepšie, ale ťa aj dlhšie zasýtia. Je to preto, že ich trávenie trvá dlhšie ako pri rozvarených cestovinách.

    3. Existuje viac ako 600 druhov cestovín a niektoré majú až 1300 názvov. Špagety, farfalle a fettuccini sú len začiatok.

    4. Priemerný Talian zje 27 kíl cestovín za rok. Napríklad taký Američan iba 11 kíl.

    5. Optimálna a typická porcia je len 100 gramov. Vďaka tomu nebudeš prejedený a obézny.

    6. Rastú špagety na stromoch? Ako žartík na 1. apríla roku 1957 BBC odvysielala falošný dokument o pestovaní špagiet vo Švajčiarsku. Ukazoval farmárov, ktorí zbierajú špagety z kríkov. Vtipné video vyvolalo zmätok a časť divákov sa pýtala, kde by si mohli kúpiť vlastný „špagetový krík“.

    7. Väčšina sušených cestovín sa vyrába len z dvoch ingrediencií. Krupicová múka a voda – to je všetko. Čerstvé cestoviny, vaječné rezance a niektoré druhy sušených cestovín sa vyrábajú z vajec.

    8. Pomenovanie pre cestoviny pochádza z talianskeho slova „paste“. Múka + voda = paste = cestoviny.

    9. Taliansko produkuje 1 700 000 až 3 300 000 ton cestovín ročne.

    11. Tri najobľúbenejšie tvary cestovín sú špagety, makaróny a penne.

    12. Prvá továreň na cestoviny v USA bola postavená v Brooklyne.

    13. Ak sú cestoviny uvarené správne, mali by sa pri hádzaní prilepiť na stenu.

    14. V gréckej mytológii sa verí, že boh Vulkán vynašiel zariadenie, ktoré vyrábalo povrazy z cesta. Toto bol prvý odkaz na výrobcu cestovín.

    15. Neuvarené suché cestoviny možno skladovať až rok.

    16. Cestoviny majú veľa zdravotných výhod, pretože majú nízku kalorickú hodnotu a obsahujú rôzne živiny a minerály.

    17. Možno ich podávať aj psom a mačkám. Verí sa, že im pomáhajú pri ich rastovom vývoji a udržiavajú ich srsť lesklú a zdravú.

    18. Cestoviny sa pôvodne jedli bez omáčky, ale boli posypané cukrom, škoricou a mäkkým syrom. Čiže sa podávali ako dezert. Až okolo roku 1700 bola pridaná paradajková omáčka.

    19. Obsahujú šesť z ôsmich esenciálnych aminokyselín a v kombinácii s mäsom, mliečnymi výrobkami a inými bielkovinovými potravinami ti môžu poskytnúť všetky aminokyseliny, ktoré potrebuješ.

    20. Je vedecky dokázané, že cestoviny ťa urobia šťastnejším. Sacharidy v cestovinách totiž podľa vedcov zvyšujú produkciu serotonínu.

  • Vďačnosť od spokojnej zákazníčky

    Touto cestou by som chcela poďakovať SSOŠ služieb, konkrétne p.u. Ing. Paňkovej a žiačkam študijného odboru styling a marketing za originálny návrh a žiačkam učebného odboru krajčír pod vedením MOV Mgr. M. Džupinovej za profesionálne ušitie spoločenských šiat na stužkovú slávnosť.

    Ďakujem za profesionálny, ale najmä priateľský prístup, ústretovosť a možnosť využiť kvalitné služby tejto školy.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Súkromná stredná odborná škola služieb Bardejov
    Hviezdoslavova 11, 085 01 Bardejov
  • +421 54 474 83 16
Počet návštev: 4142705
Sobota 27. 4. 2024